Laws and sections by number or title, due dates, pages, and updates.
No summary yet. Read the circular below or open the official source.
Circular No.109/28/2019- GST
F. No. 332/04/2017-TRU Government of India Ministry of Finance Department of Revenue (Tax Research Unit)
New Delhi, the $22^{\text{nd}}$ July, 2019
To,
The Principal Chief Commissioner/ Chief Commissioners/ Principal Commissioner/ Commissioner of Central Tax (All)/ The Principal Director Generals/ Director Generals (All)
Madam/ Sir,
Subject: Issues related to GST on monthly subscription/contribution charged by a Residential Welfare Association from its members- reg.
A number of issues have been raised regarding the GST payable on the amount charged by a Residential Welfare Association for providing services and goods for the common use of its members in a housing society or a residential complex. The same have been examined and are being clarified below.
| Sl. No. | Issue | Clarification |
|---|---|---|
| 1. | Are the maintenance charges paid by residents to the Resident Welfare Association (RWA) in a housing society exempt from GST and if yes, is there an upper limit on the amount of such charges for the exemption to be available? | Supply of service by RWA (unincorporated body or a non- profit entity registered under any law) to its own members by way of reimbursement of charges or share of contribution up to an amount of Rs. 7500 per month per member for providing services and goods for the common use of its members in a housing society or a residential complex are exempt from GST. |
Prior to $25^{\text{th}}$ January 2018, the exemption was available if the charges or share of contribution did not exceed Rs 5000/- per month per member. The limit was increased to Rs. 7500/- per month per member with effect from $25^{\text{th}}$ January 2018. [Refer clause (c) of Sl. No. 77 to the notification No. 12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 as amended vide notification No. 2/2018- Central Tax (Rate), dated 25.01.2018] | | 2. | A RWA has aggregate turnover of Rs.20 lakh or less in a financial year. Is it required to take registration and pay GST on maintenance charges if the amount of such charges is more than Rs. 7500/- per month per member? | No. If aggregate turnover of an RWA does not exceed Rs.20 Lakh in a financial year, it shall not be required to take registration and pay GST even if the amount of maintenance charges exceeds Rs. 7500/- per month per member.
RWA shall be required to pay GST on monthly subscription/ contribution charged from its members, only if such subscription is more than Rs. 7500/- per month per member and the annual aggregate turnover of RWA by way of supplying of services and goods is also Rs. 20 lakhs or more.
| Annual turnover of RWA | Monthly maintenance charge | Whether exempt? |
| More than Rs. 20 lakhs | More than Rs. 7500/- | No |
| Rs. 7500/- or less | Yes | |
| Rs. 20 lakhs or less | More than Rs. 7500/- | Yes |
| Rs. 7500/- or less | Yes |
For example, if a person owns two residential apartments in a residential complex and pays Rs. 15000/- per month as maintenance charges towards maintenance of each apartment to the RWA (Rs. 7500/- per month in respect of each residential apartment), the exemption from GST shall be available to each apartment. | | 5. | How should the RWA calculate GST payable where the maintenance charges exceed Rs. 7500/- per month per member? Is the GST payable only on the amount exceeding Rs. 7500/- or on the entire amount of maintenance charges? | The exemption from GST on maintenance charges charged by a RWA from residents is available only if such charges do not exceed Rs. 7500/- per month per member. In case the charges exceed Rs. 7500/- per month per member, the entire amount is taxable. For example, if the maintenance charges are Rs. 9000/- per month per member, GST @18% shall be payable on the entire amount of Rs. 9000/- and not on [Rs. 9000 - Rs. 7500] = Rs. 1500/- . |
[Image omitted. See the official document.]
22-07-2019 Susanta Kumar Mishra Technical Officer (TRU-II) Contact No: 011-23095558 e-mail: susanta.mishra87@gov.in